Albánska kuchyňa je jedným z hlavných lákadiel pre turistov – kombinuje vplyvy Osmanskej ríše, Talianska a Grécka. Patrí do rodiny stredomorských kuchýň a ponúka pestrú paletu chutí, ktoré odrážajú bohatú kultúrnu históriu krajiny. Základ tvoria zdravé lokálne suroviny – zelenina, ovocie, ryby, mliečne výrobky a mäso všetkých druhov, olivový olej a čerstvé bylinky. Medzi obľúbené jedlá patria:
-
Morské plody – grilované ryby, krevety, kalamáre,
-
Tavë Kosi – pečené jahňacie s ryžou v jogurtovej omáčke,
-
Byrek – slaný koláč z lístkového cesta s rôznymi plnkami (syr/špenát/mleté mäso),
-
Fërgesë – kuracie pečienky alebo teľacie mäso so zeleninou, vajíčkami a miestnym tvarohovým syrom,
-
Qofte – často grilované pikantné mäsové guľky, podávané so zemiakovou kašou alebo ryžou,
-
Tarator – studená polievka alebo šalát z jogurtu, uhorky, cesnaku, vlašských orechov, kôpru, rastlinného oleja a vody,
-
Trilece – krémový piškótový dezert nasiaknutý tromi druhmi mlieka a poliaty karamelovou polevou,
-
Raki – miestna pálenka z vinných hroznov,
-
Skënderbeu – miestny brandy.
Prečo si Sarandu zamilujete?
Saranda je jedno z tých miest, ktoré vás očarí už na prvý pohľad. Predstavte si mesto, kde sú slnečné dni takmer samozrejmosťou – až 300 slnečných dní v roku, ktoré zaručujú príjemné počasie počas celého roka. Jej kamienkové pláže sú ideálnym útočiskom pre všetkých, ktorí túžia po pokoji a kráse prírody. Ak však hľadáte aj dotyk histórie, stačí sa prejsť po promenáde lemovanej starými tavernami, kaviarňami a tradičnými kamennými domami. Táto kombinácia vás prenesie do minulosti, zatiaľ čo súčasný pulzujúci život vás obklopí na každom kroku. Každý kút tohto mesta vás pozýva vychutnať si harmóniu medzi históriou, prírodou a životom pri mori.
Praktické tipy:
- Úradný jazyk: Albánčina, v turistických oblastiach sa však bez problémov dorozumiete aj po anglicky.
- Mena: Albánsky lek (ALL).
- Otváracie hodiny: Väčšina obchodov má otvorené od 8:00 do 12:00, potom nasleduje siesta, a znovu od 15:00 do 19:00. V nedeľu býva zvyčajne zatvorené. Počas leta a v turistických lokalitách sú však obchody často otvorené celý deň, vrátane víkendov.
- Verejná doprava: Zvyčajne ju zabezpečujú autobusy a minibusy, ktoré spájajú mesto s okolitými oblasťami. Cestovné poriadky bývajú často nepravidelné a zastávky nie sú vždy dobre označené, preto sa odporúča informovať sa priamo na mieste. Výletné lode kotvia v blízkosti prístavu a návštevníci sú na breh dopravovaní menšími člnmi (tendermi).
- Počasie: Saranda má typické stredomorské podnebie s miernymi, daždivými zimami (priemerne okolo 14 °C) a horúcimi, slnečnými letami (teploty často presahujú 30 °C). Hlavná turistická sezóna trvá od apríla do októbra.
To najzaujímavejšie z histórie Sarandy:
V dávnych dobách bola Saranda osídlená gréckym kmeňom Chaonianov a ako dôležitý prístav prekvitala. V 6. storočí bolo mesto napadnuté Ostrogótmi a stávalo sa aj častým cieľom pirátov. Zdá sa dokonca, že v 12. storočí bolo úplne opustené. Ešte na začiatku 20. storočia bola Saranda len prístavom bez trvalého osídlenia, v roku 1913 bola potom pripojená k novovzniknutej Albánsku. V nasledujúcich rokoch bolo mesto okupované Gréckom, neskôr Talianskom, a od konca druhej svetovej vojny je súčasťou Albánska.
Užitočné informácie