Gastronómia na výletnej lodi

Aké sú možnosti stravovania na lodi?

Aké sú možnosti stravovania na lodi? Výletná loď ponúka nespočetné množstvo možností, ako sa skvele najesť. V zásade platí, že čím väčšia loď, tým bude aj širší výber reštaurácií. Aj malé lode ale spravidla ponúkajú viac ako jednu reštauráciu. Všeobecne majú lode jednu hlavnú jedáleň so stanoveným zasadacím poriadkom, kde si môžete vyberať z jedálneho lístka. Ten väčšinou ponúka obľúbené pokrmy americkej a európskej kuchyne (často obohatené o najrôznejšie medzinárodné špeciality). Hlavné reštaurácie sú priestranné miestnosti, kde je vyžadované spoločenské oblečenie, a kde budete pravdepodobne sedieť spoločne s ďalšími cestujúcimi pri okrúhlych stoloch. Väčšina lodí má tiež samoobslužnú bufetovú reštauráciu nachádzajúcu sa blízko bazéna, kde toľko nezáleží na oblečení a panuje tu menej formálna atmosféra.

Špeciálne reštaurácie

Posledným druhom stravovania sú špeciálne reštaurácie. Jedná sa o komorné priestory, kde nájdete väčšinou stolíky pre dvoch. Tieto reštaurácie sú tematicky zariadené - zájsť tak môžete do steakhousu, francúzskeho bistra, talianskej pizzérie alebo na japonské sushi. Cestujúci túžiaci po viac uvoľnenej atmosfére ocenia vonkajšie grill reštaurácie, pizzérie, stánky s hot dogmi, či pekárne. Niektoré lode tiež disponujú exkluzívnymi reštauráciami, do ktorých majú prístup iba cestujúci ubytovaní v apartmánoch alebo spa kajutách.

Je jedlo na lodi zahrnuté v cene plavby, alebo ho musím platiť zvlášť?

V cene každej plavby sú zahrnuté vždy tri hlavné jedlá - raňajky, obed a večera. Tie si môžete dať buď v hlavnej reštaurácii alebo v palubnom bufete. Na lodi sa nachádzajú aj ďalšie reštaurácie a bary so špeciálnou ponukou. Väčšina týchto reštaurácií vyžaduje tzv. vstupný poplatok, ktorý je účtovaný za servis, alternatívne sa platí za každú objednanú položku v menu. V každej reštaurácii sú ceny prehľadne vyznačené. Medzi populárne špeciálne reštaurácie patrí Eataly na nových lodiach MSC, Pinnacle Grille na lodiach Hollan America Cruises alebo Guy’s Burger Joint na lodiach Carnival Cruises.

Funguje na lodi izbová služba?

Áno, u väčšiny lodných liniek je k dispozícii 24-hodinová donášková služba, ktorá vám jedlo doručí priamo do kabíny. Väčšina menu od izbového servisu zahŕňa studené raňajky (niekedy sa môžete stretnúť aj s teplými raňajkami za poplatok) a k tomu celodennú ponuku sendvičov, šalátov či pizze. Občas je k ponuke pripojená aj ponuka teplých predjedál, nechýbajú ani dezerty. Izbová služba je spravidla zadarmo.Niektoré lodné spoločnosti, ako napríklad Norwegian a Royal Caribbean, účtujú špeciálny poplatok za polnočné objednávky. U iných liniek - napríklad Princess Cruises - narazíte na poplatok za donášku pizze. U populárnych spoločností MSC a Costa Cruises majú cestujúci v triede Bella a Classic donášku spoplatnenú. Cestujúci ostatných tried ju majú v cene.

Čo ak si chcem dať občerstvenie medzi hlavnými jedlami?

Okrem izbovej služby, pri ktorej si môžete objednať jedlo celodenne, ponúka väčšina lodných spoločností občerstvenia dostupné 24 hodín denne (alebo aspoň počas denných hodín). Počas noci sa môžete najesť v zmenšenej časti bufetu, pizzérii alebo v lodnom bistre. Cez deň servíruje občerstvenie bufet a tiež ďalšie neformálne reštaurácie. Na palube nájdete aj kaviarne s výberom najrôznejších snackov a pečiva.

Môžem si priniesť jedlo do svojej kajuty?

Áno, nikto nebude mať nič proti, ak si vezmete jedlo z bufetu alebo iného občerstvenia do kajuty. Ak sa rozhodnete z nejakého dôvodu ukončiť jedlo v hlavnej jedálni skôr, než je obvyklé, vždy môžete požiadať čašníka, aby vám zvyšok jedla zabalil so sebou.

Môžem si na palubu vziať svoje vlastné jedlo?

Áno, na palube je povolené mať vlastné jedlo, vrátane rôznych desiat a ďalších snackov, ktoré si napríklad prinesiete z prístavu. Preprava jedla sa riadi aj zákonmi príslušnej krajiny. V niektorých je zakázaný vývoz určitého jedla, v iných zasa dovoz. Zvyčajne ale platí, že sa nesmie prevážať surové mäso. Avšak na lodi je dostatok potravín, takže ak napríklad nedržíte diétu, nie je nutné si vlastné jedlo na palubu nosiť.

Môžem si jedlo z lode vziať so sebou na výlet, do prístavu a podobne?

Technicky nie je dovolené brať jedlo z lode, zvlášť to platí pre ovocie a zeleninu. Avšak ak si na loď prinesiete nejakú balenú stravu, nie je problém si ju vziať so sebou na výlet.

Je jedlo na lodi vhodné pre deti?

Hlavná jedáleň aj ďalšie reštaurácie ponúkajú špeciálne detské menu (nájdete tu klasické detské jedlá ako špagety alebo kuracie nuggety). Deti si tiež samozrejme môžu objednať pokrm z normálneho jedálneho lístka. Nie je problém čašníka požiadať o menšiu porciu jedla pre malého stravníka. Bufetová reštaurácia ponúka rozmanitý výber jedál, kde určite nájdete aj pochutiny vhodné pre deti. V bufete je napríklad vždy pripravená lahodná pizza, burgery, špagety alebo sendviče. Nechýbajú ani sušienky alebo zmrzlina. Štandardom na lodiach však nie je dojčenská strava. Ak požiadate dopredu, niektoré lodné spoločnosti vám zaistia rozmixovanú stravu. Je dobré uistiť sa pred odchodom, či lodná linka túto možnosť ponúka a podľa toho sa prispôsobiť. Mlieko pre deti je väčšinou k dispozícii. Pre väčšie pohodlie ale odporúčame vziať si balené mlieko z raňajok a uložiť si ho v chladničke v kajute, aby ste ho mali kedykoľvek poruke.

Čo ak mám diétne obmedzenia?

Lodné reštaurácie spravidla ponúkajú vegetariánske menu. Problém nie sú ani pokrmy so zníženým množstvom soli či sacharidov, bez lepku alebo vegánske. Ak nie sú k dispozícii automaticky, radi vám ich pripravia, ak si o ne zažiadate dopredu. Špeciálna strava musí byť objednaná pred tým, než sa nalodíte. Je totiž pripravovaná mimo loď a následne zmrazená počas plavby. Všeobecne platí, že ak máte akékoľvek stravovacie obmedzenia alebo alergiu, je dobré informovať nás dopredu, aby sme sa mohli dohodnúť na individuálnych alternatívach. Je tu tiež možnosť stretnúť sa s lodným šéfkuchárom prvý deň plavby a uistiť sa, že budete mať k dispozícii vhodné jedlo pre Vašu diétu.

STRAVOVÁNÍ aneb těšte se na nevšední kulinářské zážitky

Jedinečnou možností, které výletní lodě nabízejí, je příležitost ochutnat nejrůznější speciality světových kuchyní. Menu v restauracích se přizpůsobuje místním surovinám i jídlům, aby hosté mohli poznat i tuto část kultury navštěvovaných zemí. Vždy jsou v nabídce jídla mezinárodní kuchyně a oblíbených světových kuchyní, takže spokojeni budou i velice nároční hosté.

 

Ani děti nepřijdou zkrátka. Pro nejmenší účastníky okružních plaveb jsou vždy připravena speciální menu.

 

Hlavní restaurace: á la carte i bufet

Na lodích bývají minimálně dvě hlavní restaurace v ceně plavby. Prvním typem je formální restaurace “á la carte”, v níž jsou podávané snídaně, večeře a ve dnech, kdy loď nekotví rovněž obědy. Druhým typem je bufetová restaurace, kde jsou opět podávané snídaně, obědy, večeře a kromě toho odpolední svačiny a půlnoční bufet. V prostorách bufetové restaurace je po celou dobu plavby všem hostům k dispozici voda, čaj a káva. U každé plavby si dokonce můžete vybrat nápojový balíček.

 

Upozorňujeme, že veškeré prostory hlavních restaurací jsou zásadně nekuřácké.

 

Některé lodě dokonce nabízejí i speciální restaurace pro nevšední zážitky nad rámec plavby. Tyto specializované restaurace si však host hradí sám a nutná je také rezervace na lodi.

 

Večeře - zlatý hřeb večera

Tradičně oblíbenou částí dne je večeře. V servírované restauraci se podává ve dvou turnusech cca od 18:30 a od 20:30. Konkrétní čas stolování si můžete vyžádat už při rezervaci vaší plavby. V servírované restauraci u večeře budete mít předem určený stůl a bude vás obsluhovat stále stejný personál po celou plavbu.

Některé večeře jsou neformální, jiné naopak vyžadují společenštější oděv. Pánové si vystačí s dlouhými kalhotami, košilí a společenskou obuví. Oblek a kravata jsou vhodné, ale ne nutné. Dámy určitě uvítají možnost obléci si krásné večerní šaty.

 

Gastronomické zážitky na lodi

Součástí každé plavby je zcela výjimečná gala večeře, která se koná v restauraci s obsluhou a má velmi slavnostní atmosféru. Podává se při ní speciální menu a přítomni jsou také kapitán se svými důstojníky. Kapitán je v takový večer velmi vstřícný, rád si s každým hostem přiťukne a vyfotí se s ním na památku.

 

Extra gastronomické zážitky a speciální menu na vás čekají také během plaveb, které probíhají v období Vánoc, Silvestra, Nového roku a Velikonoc. Můžete se těšit na zajímavé tradiční pokrmy, které se v tyto významné dny jedí v různých částech světa.