Skjolden
Skjolden

Plavby v okolí

Skjolden / Nórsko

Na západnom pobreží Nórska sa do pevniny zarýva jeden z najkrajších fjordov v krajine - Sognefjord, ktorý je s dĺžkou 206 km zároveň aj fjordom najdlhším. Oceľovo sivá hladina morskej vody, ktorá siaha do maximálnej hĺbky cez 1300 m, robí z neho aj najhlbší zo všetkých nórskych zálivov. Okolo jeho brehov sa týčia až 2000 m vysokí horskí velikáni patriaci do pohoria Jotunfjeldem a Jostedalsbrae s rozsiahlymi ľadovcami. Sognefjord sa vo vnútrozemí ďalej vetví do všetkých možných smerov, jeho päť veľkých ramien sa rozdelilo do dlhých výbežkov, z ktorých každý sa pýši svojou osobitou krásou a fjordy Fjærlandsfjord, Sogndalsfjord, Lustrafjord, Årdalsfjord, Lærdalsfjord, Aurlandsfjord a Nærøyfjord spoločne vytvárajú jednu z najúchvatnejších prírodných scenérií na svete.

Na konci Lustrafjordu sa medzi fjordom a jazerom Eidsvatnet nachádza malebné mestečko Skjolden, ktoré je domovom asi pre 200 stálych obyvateľov. Samotné mesto môže ponúknuť len pár obchodíkov so suvenírmi a niekoľko kaviarní, avšak okolitá krajina je skutočne pôsobivá. Dostupnosť ľadovcov, krásnych vodopádov a jazier je veľkou výhodou, ktorú každoročne využije veľké množstvo turistov, z ktorých väčšina do Skjolden pripláva na palube výletnej lode.

Perlou celého okolia a Lustrafjordu je však zrubový stĺpový kostol v dedine Urnes, ktorý bol postavený v 1. pol. 12. stor. z trámov, ktoré sa podarilo uchovať z pôvodného kostola z 11. stor. Pre svoju mimoriadnu historickú hodnotu (patrí medzi najstaršie kostoly svojho druhu na svete) bol zapísaný aj do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Kostol je ľahko dostupný po ceste zo Skjolden a samotná 30 km dlhá cesta pozdĺž Lustrafjordu je zážitkom sama o sebe.

Miesta, ktoré stojí za to vidieť:

- Skjolden

- Sognefjord

- Lustrafjord

- kostolík v Urnese

 

Vychutnajte si miestne špeciality ...

Carassai - miestny chlieb, ktorý sa podáva snáď ku všetkým jedlám

Akevitt - tradičná pálenka zo zemiakov a bylín

Brunost - karamelový syr, originálne vyrábaný z kozieho mlieka

Údený losos - často podávaný na tmavom chlebe s maslom

Brun saus - omáčka s mäsovými kroketami, rybacími knedličkami a klobásou

Gravet laks - losos marinovaný v soli, cukre, pažítke a koňaku


Miesta, ktoré stojí za to vidieť


Plavby do Skjoldenu