Olden

Olden / Nórsko

Hoci je Olden obyčajnou rybárskou dedinou, priťahuje pozornosť návštevníkov z celého sveta. Prezývku „Brána k nórskym ľadovcom“ nezískal náhodou a návštevník sa po vylodení v miestnom prístave veľmi rýchlo ocitne v kráľovstve ľadu a snehu, kde môže pozorovať tie najväčšie európske ľadovce.

Samotný Olden s iba 500 obyvateľmi leží na začiatku údolia Oldedalen v ústí ľadovcovej rieky Oldeelva. Poloha na konci južného ramena Nordfjordu z neho robí dobrú východiskovú pozíciu pre návštevu okolitých ľadovcov. V samotnom mestečku sa vedľa niekoľkých obchodov, reštaurácií a kaviarní nachádzajú aj 2 typické drevené kostolíky - starý z r. 1759, ktorý je aj najstaršou pamiatkou obce a nový z r. 1934. Väčšina návštevníkov však rovno mieri do divokej prírody otvárajúcej sa hneď za bránami prístavu.

Krásne údolie Oldedalen sa tiahne v dĺžke 20 km pozdĺž jazera Oldevatnet, ktoré obklopujú až 1700 m vysokí horskí velikáni. Na jeho konci začína národný park Jostedalsbreen. Ľadovcové rieky, vodopády aj splazy svojou topiacou vodou živí samotné jazero, ktorého voda je aj v sparnom lete ľadovo studená. Na konci údolia začína cesta k ľadovcu Briksdal. Masa ľadu tečúcej do krištáľovo čistého jazierka Briksdalsbrevatnet patrí medzi najväčšie atrakcie celej oblasti, ktorú by žiadny z turistov nemal vynechať.

Zážitok umocňuje aj jazda na raftoch po jazere, nimi vás dovezú takmer na dotyk blízko k slávnemu ľadovcu. Briksdal je však len jedným z ramien oveľa väčšieho ľadovca, po ktorom bol pomenovaný aj celý národný park - Jostedalsbreen. Ten je zároveň aj najväčším ľadovcom na európskej pevnine. Jeho celková rozloha je 487 km2, avšak jeho veľkosť sa rovnako ako veľkosť ďalších pevninských ľadovcov vplyvom globálneho otepľovania neustále zmenšuje. Aj tak je stále pôsobivou prírodnou atrakciou, ktorú navštívi až 300 000 turistov ročne.

 

Miesta, ktoré stojí za to vidieť:

- Olden

- Starý kostol

- Nordfjord

- ľadovec Jostedal

- ľadovec Briksdal

 

Vychutnajte si miestne špeciality ...

Carassai - miestny chlieb, ktorý sa podáva snáď ku všetkým jedlám

Akevitt - tradičná pálenka zo zemiakov a bylín

Brunost - karamelový syr, originálne vyrábaný z kozieho mlieka

Údený losos - často podávaný na tmavom chlebe s maslom

Brun saus - omáčka s mäsovými kroketami, rybacími knedličkami a klobásou

Gravet laks - losos marinovaný v soli, v  cukre, pažítke a koňaku


Miesta, ktoré stojí za to vidieť